Du holde Kunst - over de liedkunst

 

Bewerking van een detail van het manuscript van 'An die Musik' met de woorden 'Du holde Kunst' in het handschrift van Schubert

Du holde Kunst- over de liedkunst

Petitbon contra Petibon english flag

foto: FC Broede / DGG

Zonder humor wordt het leven tot een loodzware calvinistische last. Humor relativeert die last en in het beste geval relativeert iemand zichzelf erdoor. Sommigen echter kunnen de verleiding niet weerstaan om nog verder te gaan en dam relativeer je jezelf niet meer, maar doe je jezelf tekort. Petitbon illustreerde dat gisteravond in de kleine zaal op vrij pijnlijke wijze. Op die momenten waarop ze daar echter vanaf zag, schonk ze ons een blik in een andere wereld

Patricia Petitbon, sopraan, en Susan manoff, piano.
Gehoord: Concertgebouw kleine zaal, 4 februari 2014


Petitbon begon met liederen van Poulenc. Meteen bij de eerste noot wist ze het publiek – en mij – in te nemen met haar stem, die zeer lyrisch maar verre van klein was. In het eerste lied, Hôtel, gaf ze de stemming erg goed weer. De portamenti waren wellicht aan de zware kant, maar ze riepen ook het beeld op van de kringelende rook. À sa guitare was ook fraai gedaan, al had de tekst hier en daar wat meer nadruk mogen hebben. Dat beeld versterkte zich bij Chansons d’Orkensie, waar bovendien de dictie te wensen overliet. (Luister anders hier hoe Piere Bernac het zingt met Poulenc aan de piano, een wereld van verschil voor wat betreft de tekstbehandeling.)

Quelle Aventure begint ongeconcentreerd, dat wil zeggen, de pianiste gaat alleen van start. De eerste woorden zijn dan ook slecht verstaanbaar.  De absurd-kinderlijke humor wordt verder zeer goed overgedragen.

Olifant
Hield groep één op met een lied waarin een olifant een belangrijke rol speelde, het eerste lied van de tweede groep heette L’éléphant aux Jardin des Plantes. Voor het geval iemand ook maar één moment zou twijfelen aan het onderwerp en de sfeer van het lied, had de pianiste een olifantsneus opgezet. Dat gaf de uitvoering een beetje het karakter van aan cabaret van middelbare scholieren. Dat was jammer, want wanneer Petitbon bijvoorbeeld vertelt dat de olifant in zijn broek geplast heeft, weet ze ons een zeer levensecht beeld van een kind op te roepen.

Bij Le Bengali vindt Petitbon het zelfs nodig om een speelgoedvogel erbij te halen. De grappen en grollen beginnen dus al buiten de muziek. Het publiek vindt dat leuk, maar het is wel jammer van het lied.  De sfeer die daardoor ontstond ontnam het lied veel van de spanning, het einde verbaasde niet meer.

In het laatste lied van deze groep, het treurige Lune de d’Avril weet Petitbon weer een heel fijne gevoelige sfeer op te roepen. Een beetje jammer dat de liederen daarvóór het publiek niet helemaal in de juiste stemming gebracht hadden.

Violon
Met Lune d’Avril heeft Petitbon echter wel de toon gezet voor de derde groep. Violon van Poulenc heeft in ieder geval wel de juiste sfeer. De woorden Le violon hadden voor mij veel violistischer mogen klinken, wat dat aangaat deed Ameling (zie hier) het beter, ook qua dictie trouwens. De portamenti klinken weer wel violistisch, maar zijn soms weer wat zwaar aangezet. Waarom 'la coeur en forme de fraise' ironisch gesproken moest worden in plaats van neutraal gezongen, ontging mij ten enenmale. Als geheel was het echter niet slecht. Les gars qui vont à la fête had weer wat meer variatie kunnen hebben. De laatste groep van voor de pauze bestond uit Shéhérazade van Ravel en met name het eerste lied daarvan, Asie, deed ze weer heel goed.

Bij Asie valt ook de samenwerking tussen pianiste en zangeres op: Manoff speelde steeds dienend, enorm ondersteunend, hier en daar zeer goed klanknabootsend. Het was nergens echt verrassend, maar ik kan me voorstellen dat het voor Petitbon prettig is om met deze pianiste samen te werken. >>>

Kip zonder kop

Na de pauze vervolgde Petitbon met een groep Spaanse liederen van Collet, Obradors, Turina en De Falla. De melancholie van En los Jardiens del amor bijvoorbeeld wist ze heel goed uit te drukken. Hier leek Petitbon ook het meeste op de zangeres die van haar andere werk kennen: vocaal (meestal) heel knap en muzikaal. Met name het laatste lied Asturiana (De Falla) was heel aangrijpend. Het daaropvolgende Zapateado was al anders van sfeer, hier sloeg Petitbon weer een beetje aan het schmieren

Met de liederen van Bernsteins La bonne cuisuine was de sfeer van het schoolcabaret helaas weer helemaal terug. Met behulp van allerlei attributen die ze in de vleugel drapeerde werd een voor mij volkomen oninteressant verhaal verteld. Terwijl ze af en toe als een kip zonder kop over het podium rondrende, vroeg ik me af of niemand haar tegen zichzelf had kunnen beschermen.

Toch wist het publiek het te waarderen, wat misschien ook niet verwonderlijk is in het licht van het feit dat Liberg ook meer publiek trekt dan de beste klassieke musici.

Schuifdeuren
Voor mijn gevoel deed het echter heel erg afbreuk aan de andere momenten uit dit concert, die ons een uitmuntende zangeres met veel gevoel voor muziek en tekst hadden laten zien. Over the rainbow en Granada wisten die indruk zeker niet weg te nemen, één toegift bracht echter weer verstilling en gevoel.

Petitbon liet me verbouwereerd achter. Ze had een zeer indrukwekkend recital kunnen geven, als ze het repertoire een beetje had aangepast. Ik denk dat Petitbon er beter aan gedaan zou hebben uit dit concert twee programma’s te destilleren: één programma met muzikale grappen en grollen en één programma met Franse en Spaanse kustliederen.

Het eerste programma mag ze wat mij betreft graag thuis tussen de schuifdeuren opvoeren.

Het laatste programma zou ik – liefst met zo weinig mogelijke bravoure en humor - heel erg graag van haar horen.


Sterren voor sterren (0 - 10)


interpretatie
* -**
*****
vocaal
*******

 

Dré de Man

 

 

Over deze site, partners & links

Du holde Kunst is een nieuwe site over de liedkunst, vocalisten en aanverwante zaken. De lay-out ondergaat een veranderingsproces, u zult dus verwijzingen zien naar pagina's in een oudere lay-out. Concertaankondigingen, medelingen en advertentieverzoeken en dergelijke graag naar dre@duholdekunst.com

Er zijn een jaar lang besprekingen gevoerd om Du holde Kunst op te laten gaan in een geïnstitutionaliseerd samenwerkingsver-band. Dat plan is in ieder geval voorlopig van de baan. Wel is er een los samenwerkingsverband - dat zich soms beperkt tot het uitwisselen van informatie - met een aantal organisaties, zoals:

Schubert Stichting
Internationaal Vocalisten Concours
Vrienden van het Lied
Concertgebouw
Muziekgebouw aan 't IJ
De Doelen
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
Vocallis
Lied Duo Concours

Andere samenwerkingsverbanden en -vormen zijn in voorbereiding

Du holde Kunst streeft ernaar de liedkunst meer bekendheid te geven, door het geven van informatie maar onder meer ook door een bindend element te zijn in de muziekwereld.

____________________________________________________________

Concertprogramma's 2013/14
Programma 2013/14 Concertgebouw
Programma 2013/14 Muziekgebouw aan 't IJ
Programma 2013/14 De Doelen
Programma 2013/14 Muziekgebouw Eindhoven

(Mogelijk nog onvolledig.)

Links

http://www.schubert.nl/
www.vvhl.nl
http://www.hampsong.org/
http://www.recmusic.org/lieder/

Schubert Stichting
Internationaal Vocalisten Concours
Vrienden van het Lied
Concertgebouw
Muziekgebouw aan 't IJ
De Doelen
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
Vocallis
Lied Duo Concours

____________________________________________________________

Concertprogramma's 2013/14

Programma 2013/14 Concertgebouw
Programma 2013/14 Muziekgebouw aan 't IJ
Programma 2013/14 De Doelen
Programma 2013/14 Muziekgebouw Eindhoven

(Mogelijk nog onvolledig. De programma's worden spoedig aangevuld en besproken in een artikel.)

spoedig meer ...

(u kunt zich ook aanmelden)

Links

http://www.schubert.nl/
www.vvhl.nl
http://www.hampsong.org/
http://www.recmusic.org/lieder/


 


 

Gebruikt u Google Chrome? Vink dan in instellingen (eerst klikken op drie streepjes helemaal rechts) netwerkacties voorspellen om de laadprestaties van pagina's te verbeteren uit, anders ziet u regelmatig verouderde pagina's, niet alleen op deze site trouwens :(